Als je hebt besloten om therapie te volgen, kom je misschien voor de vraag te staan: welke soort therapie past het beste bij jou? Er zijn namelijk verschillende manieren om geholpen te worden, en het kan lastig zijn om te kiezen welke het beste bij je situatie past. In dit artikel leggen wij je een aantal verschillende vormen van therapie uit, zodat je een beter idee krijgt van wat er allemaal mogelijk is.
Gesprekstherapie
De meest bekende vorm van therapie is gesprekstherapie, oftewel praten met een therapeut. Dit kan in veel verschillende vormen. Het idee is simpel: je gaat in gesprek met een professional die je helpt om je gedachten en gevoelens te ordenen. Het doel is om je zelfinzicht te vergroten en manieren te vinden om beter om te gaan met de dingen die je dwarszitten. In gesprekstherapie kun je dus echt je verhaal doen en wordt er samen met jou gekeken naar oplossingen.
Cognitieve gedragstherapie
Een andere veelvoorkomende vorm is cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze therapie richt zich niet alleen op praten over je problemen, maar ook op het veranderen van de manier waarop je denkt. Het idee achter CGT is dat je gedachten invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je handelt. Als je bijvoorbeeld constant negatieve gedachten hebt, kan dat ervoor zorgen dat je je somber voelt of dingen niet durft te doen. In CGT leer je om je gedachten kritisch te bekijken en deze waar nodig om te buigen naar meer positieve of realistische gedachten.
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die vaak wordt ingezet bij trauma’s. Het wordt gebruikt om nare ervaringen of angsten te verwerken. Tijdens de sessies wordt je gevraagd om terug te denken aan een traumatische ervaring, terwijl je tegelijkertijd met je ogen volgt wat de therapeut doet. Dit klinkt misschien vreemd, maar het helpt om de herinneringen op een andere manier te verwerken, zodat ze minder invloed op je hebben.
Mindfulness en ontspanningstherapie
Mindfulness is een therapie die vooral gericht is op het verhogen van je zelfbewustzijn en het leren omgaan met stress. In plaats van dat je voortdurend piekert of vastzit in negatieve gedachten, leer je om in het moment te leven en je aandacht bewust te richten op je ademhaling, lichaam en omgeving. Het doel is om je gedachten niet meer als feiten te zien, maar ze gewoon te laten komen en gaan. Dit kan enorm helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je emotionele welzijn.
Lichaamsgerichte therapie
Soms kan het helpen om niet alleen naar je gedachten, maar ook naar je lichaam te kijken. Lichaamsgerichte therapieën, zoals biofeedback of sensorische integratietherapie, richten zich op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Je leert bijvoorbeeld hoe je lichaam reageert op stress en hoe je dit kunt herkennen en verminderen door fysieke ontspanningsoefeningen.
Therapie in je omgeving
Welke therapie voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie en wat je denkt dat je nodig hebt. Het is altijd goed om te praten met een therapeut over welke therapievorm je zou kunnen proberen. Ben jij op zoek naar een goede therapeut in de buurt? Zoek dan eens op het zoekwoord therapie en dan jouw woonplaats. Denk bijvoorbeeld aan: therapie Maastricht of therapie Harderwijk. Zo kan jij snel en gemakkelijk de juiste therapeut in jouw omgeving vinden!