Tentoonstelling Een schitterende afzondering en entree Fort

COVID-19: many events have been canceled or postponed, please check with the organizer the event status.
Tentoonstelling Een schitterende afzondering en entree Fort
Image from eventbrite.nl
Sun 22 September 2019
Sunday 22 September 2019
11:00 AM - 5:00 PM
Ended

‘Licht en optimistisch, donker en demonisch’, deze tentoonstelling vraagt om doordachte antwoorden in een enerverende tijd.

 

• Yael Bartana (Isr), video (uit collectie Dommering)

• Simone De Kinderen, video

•  Andre Pielage, Ruimtelijke installatie

• Anton Lecock (Be), computeranimatie

• Erik Odijk, video met installatie

• Jacco Olivier, video

• Harm Weistra/Eddi Bal, Video, ruimtelijke installatie

Wie ooit het fort bezocht, de duistere donkere gewelven, de diepe vochtige kelderruimtes en van de begane grond naar de tweede verdieping steeg, heeft daar het licht en landschap gezien dat zich door de grote geschutopeningen openbaart. De tentoonstelling ‘Een schitterende afzondering’ maakt gebruik van deze ervaring, de fysieke ruimte van het fort en de omgeving. Beginnend in de kelder, veelal nat en klam, waar duistere kunstwerken ongemakkelijke vragen stellen, grijs en grauw, naar boven toe helderder en het lichtst op de bovenverdieping verwijzend naar het uitzicht, het omliggende landschap en de toekomst.

 

In november 2018 is het honderd jaar geleden dat de 1e WO ten einde liep. De afgelopen jaren zijn we ruim voorzien in tentoonstellingen en projecten die terugkijken op die periode. Ook in Fort bij Asperen zijn bijzondere parallellen getoond. Vredesonderhandelingen moesten na deze oorlog nieuwe verhinderen. Het is toen niet zo goed gelukt om de juiste keuzes te maken. Nu bevinden wij ons ook in een tijd die vraagt om wezenlijke keuzes en transformatie, denk aan de klimaat- en vluchtelingenproblematiek.

 

In en na een crisis lijkt geen plaats voor optimisme. Juist nu het fort opkrabbelt na een crisis en een doorstart doormaakt is deze tentoonstelling hier op zijn plaats. Het thema ‘Licht en optimistisch, donker en demonisch’ wordt uitgewerkt door  de fysieke ervaring van het historische gebouw, de keuze van de kunstwerken en de kunstenaars.

 

Wanneer je het torenfort betreedt kun je rechts met een brede trap naar de kelder en daar zullen de werken Entartete Kunst lebt (Yael Bartana), en Echo of Falling Man van Harm Weistra getoond worden. Ze passen goed op deze historische locatie die associaties met het verleden oproept en vooral met de tijd rond WO1. De kelder is donker, duister en vochtig met een sterke uitwerking op de bezoeker.  In november 2018 is het honderd jaar geleden dat de 1e WO ten einde liep. De afgelopen jaren zijn we ruim voorzien in tentoonstellingen en projecten die terugkijken op die periode. Ook in Fort bij Asperen zijn bijzondere parallellen getoond.  De verdeling van de kunstwerken van beneden, duister, naar boven, licht, is gecomponeerd vanuit de inhoud van de werken. Elke laag of verbindingsgang wordt met een andere kleur uitgelicht. Hier in de kelder grijs en grauw en naar boven toe helder en licht.. In beide werken zijn in zwart/wit uitgevoerd.  Verderop zullen Harm Weistra & Eddi Bal nieuw werk in de tentoonstelling maken. De tentoonstelling wil de opgeworpen thematiek ook als uitgangspunt gebruiken voor nieuw werk.

 

Na deze werken gaan we een verdieping hoger, de begane grond, de tussenlaag. Het licht, de lichtkleur van deze laag wordt al wat natuurlijker. Op deze laag zal om te beginnen Tomorrow will be better van Simone de Kinderen getoond worden. In deze film neemt ze de toeschouwer mee naar de grauwe, afstandelijke jaren ’60 architectuur van de Bijlmer in Amsterdam. Achter de geslotenheid van de grijze, met graffiti bespoten muren blijken warme, levendige gemeenschappen samen te komen, waarin men in het geloof een universele taal heeft gevonden. Dit werk verwijst naar de vele gebedsruimtes die tijdens de mobilisaties op veel forten zijn ingericht en zich met de directe omgeving van het fort waar het geloof zeer aanwezi, de Bible-belt.

Op deze verdieping, de laag tussen licht & donker, gaat ook André Pielage een nieuw werk maken. Pielage is bekend om zijn bijzondere projecten en reageert heel direct op structuren. Architectuur is een belangrijke inspiratiebron in zijn werk. Het fortgebouw zal een uitgangspunt zijn voor dit werk van Pielage die aan de ene kant heel monumentaal werkt en daarnaast delicaat, waardoor een verrassend intense beleving ontstaat. Met zo min mogelijk materiaal creëert hij een zo groot mogelijk volume die vooral bestaat uit leegte.

 

We gaan weer een verdieping hoger en daar is meer licht dat vanuit de lichtschacht in het midden doordringt. We krijgen hier ook uitzicht op de omgeving van het fort en er treedt daglicht naar binnen.  Toch zijn er hier ook een aantal donkere ruimtes en daar kijken we met Anton Lecock’s ‘Visual Explanations of Astronomical Phenomena’ voorbij het landschap de ruimte in. Hij visualiseert de verwondering van het heelal en de enorme krachtenbundeling van de ontelbare sterren die door kernkracht worden aangedreven.

We verplaatsen ons naar een ruimte met uitzicht op het omliggende landschap en aan de zonkant. Het werk van Jacco Olivier betrekt het omringende landschap in de tentoonstelling, en het doel is om de kijker op subtiele wijze hiervan bewust te maken.

In een van de ruimtes aan de noordwestkant valt er geen zonlicht naar binnen. Hier keert het zwart wit weer terug. Een subtiele verwijzing naar de werken die eerder getoond werden in de kelder. Erik Odijk maakt hiermee de tentoonstelling rond. In de film ‘Lilith far out north #1’ herkennen wij Odijks hand, dwalend en zoekend door een landschap zoals de bezoeker straks verder zal dwalen door het prachtige landschap langs de Linge, de langste rivier van Nederland. Het werk introduceert een verdwenen mythe en rijkt voorbij het alledaagse. Het dwaalt weg van het landschap onze innerlijke mystieke wereld in en daarmee sluit Odijk de tentoonstelling af.

De tentoonstellingen worden mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds. en de Provincie Gelderland.

82 Views - 23/09/2019 Last update
art
Fort bij Asperen
60 Langendijk, Acquoy, 4151 BR, GE, Netherlands
Event from
eventbrite.nl

Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event

Nearby hotels and apartments

60 Langendijk, Acquoy, 4151 BR, GE, Netherlands

Browse other venues in Zaltbommel
Discover now


Discover more events in Zaltbommel
Discover nowFort bij Asperen
60 Langendijk, Acquoy, 4151 BR, GE, Netherlands
Event from
eventbrite.nl


Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event
  1. Zaltbommel
  2. Tentoonstelling Een schitterende afzondering en entree Fort
 
 
 
 
Your changes have been saved.