Symposium Leidschrift: Koloniaal Residu

Monday  15 April  2019  6:45 PM    Monday  15 April  2019 10:00 PM
Save Saved
Last update 16/04/2019
  203

Ieder jaar organiseert Stichting Leidschrift een gratis toegankelijk symposium. Dit jaar staat het symposium in het teken van ons koloniale verleden en hoe dit koloniale verleden nog altijd invloed heeft op de hedendaagse Nederlandse samenleving en maatschappij. Hoe beschouwen wij dit verleden en hoe gaan wij ermee om? Hoe vormt ons koloniale verleden een Nederlandse identiteit? Ook de wijze waarop de Nederlandse museumwereld de koloniale geschiedenis plaatst en duidt zal op dit symposium de revue passeren. Wij van Stichting Leidschrift willen iedereen graag uitnodigen om te komen luisteren naar onze sprekers en om zich aan het einde van de avond te mengen in een open discussie.
De deuren van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden zullen op maandagavond 15 april voor iedereen wagenwijd openstaan! Het Lipsius gebouw bevindt zich op loopafstand van het centraal station van Leiden (Cleveringaplaats 1, 2311 BD, Leiden). Hier zal vanaf 18:45 de inloop voor het symposium Koloniaal Residu van start gaan. De toegang (evenals de koffie en thee vooraf) is volledig gratis en aanmelden is niet nodig.
18.45-19.00 Inloop
19.00-19.20 Inleiding Karwan Fatah-Black
(Universitair docent koloniale geschiedenis Universiteit Leiden)
Een koloniaal verleden
19.20-20:10 Lezing Gert Oostindie
(Hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis Universiteit Leiden)
De invloed van de Nederlandse koloniale geschiedenis op de nationale identiteit
20:10-20.30 Pauze
20.30-21.20 Lezing Valika Smeulders
(Curator Rijksmuseum)
Het plaatsen en vertalen van het koloniale verleden in de museumwereld
21.20-21:30 Slotwoord Karwan Fatah-Black
21:30-22.00 Vragen en discussie
22.00- …. Borrel
Karwan Fatah-Black is universitair docent Nederlandse koloniale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zijn kennisveld strekt zich uit van de geschiedenis van Suriname tot globalisering en van de maritieme geschiedenis (en de daarmee gepaard gaande geschiedenis van slavenhandel en sluikhandel) tot vroegmoderne geschiedenis. Naast tal van publicaties en zijn recentelijk verschenen boek Eigendomsstrijd, is Karwan Fatah-Black ook bekend door zijn optreden in talkshows zoals De Wereld Draait Door. Op maandagavond 15 april zal hij optreden als moderator van het symposium en zal hij ons naast een inleiding tevens van een slotwoord voorzien.
Gert Oostindie is zowel directeur van het KILTV instituut van de KNAW als hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 1989 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit van Utrecht met een proefschrift over slavernij en de plantage-economie in Suriname. Inmiddels staan er meer dan honderd artikelen en ruim vijfentwintig boeken op zijn naam. Zijn voornaamste onderzoeksveld betreft de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis, maar tijdens het symposium Koloniaal Residu zal hij spreken over de invloed van de Nederlandse koloniale geschiedenis op de Nederlandse identiteit.
Valika Smeulders is momenteel curator en onderzoeker van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier werkt zij aan een tentoonstelling over Nederland en slavernij die in 2020 zal verschijnen. Daarnaast is zij werkzaam bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, waar zij de de koninkrijksbanden, nieuwe definities van erfgoed en de diaspora van Aruba, Bonaire en Curaçao en bestudeert. Ook is zij verbonden aan UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2013 ontving zij de Solo di Kòrsou prijs voor haar werk voor de Curaçaose gemeenschap in Nederland, maar op 15 april zal zij ons meer vertellen over het plaatsen van het Nederlandse koloniale verleden in de museumwereld van het heden.
Leidschrift is een zelfstandig wetenschappelijk historisch tijdschrift, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. De redactie wordt gevormd door een groep gemotiveerde geschiedenisstudenten. Drie keer per jaar verschijnt het Leidschrift in de vorm van een bundel met artikelen die iedere keer in het teken van een nieuw thema staan. Leidschrift biedt sinds 1984 een podium voor levendige historiografische discussies door artikelen van zowel gerenommeerde historici als getalenteerde studenten en beginnende onderzoekers te bundelen. Meer informatie over Leidschrift vindt je ook op www.leidschrift.nl, Leidschrift - Historisch Tijdschrift en www.twitter.com/leidschrift.

culture
Nearby hotels and apartments
Lipsius
Cleveringaplaats, Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Lipsius
Cleveringaplaats, Leiden, Zuid-Holland, Nederland