Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie

Monday  27 March  2017  4:00 PM    Monday  27 March  2017 9:30 PM
Save (190) Saved (191)
Last update 28/03/2017
  313

Op 27 maart 2017 zal VCMS Rotterdam een symposium organiseren voor alle geneeskunde studenten van het Erasmus MC. Het symposium zal gaan over de gastro-intestinale chirurgie met als thema 'Minimaal invasief, maximaal innovatief!'. Er zullen veel interessante sprekers voorbij komen. Daarnaast wordt een aantal leuke workshops georganiseerd waarbij je zelf de mogelijkheid krijgt om aan de slag te gaan. Wij zullen een vergoeding vragen voor deelname aan de workshops incl. diner waar nader bericht over zal volgen.

Inschrijflink: bit.do/vcmssymposium

27 maart 2017
16:00 - 21:30
Onderwijscentrum Erasmus MC

food Travel
Nearby hotels and apartments
Erasmusmc Onderwijscentrum
Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam, 3015, Netherlands

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 25/03/2017 20:19
Vanavond hebben de ingeschreven deelnemers een mail ontvangen met daarin de indeling van de workshops. Bij aanvang van het symposium ontvangen jullie een programma met daarop jullie persoonlijke workshopindeling. De lokaalverdeling van de workshops is als volgt: - Darmhechten in het Erasmiaans Gymnasium (indien je hier bent ingedeeld, vergeet dan je labjas niet!) - Simendo OWR-3 - Laparoscopie opstelling OWR-4 - Augmented Reality OWR-6 Bij vragen kunnen jullie ons mailen op symposiumcommissievcms@gmail.com of ons aanspreken op het symposium.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 25/03/2017 20:14
De workshop met de Simendo trainingstoestellen is beeldend en representatief voor de GE-chirurg. De laparoscopie is namelijk een van de grootste innovaties geweest binnen de minimaal invasieve chirurgie. De opnameduur van patiënten, het aantal littekens en complicaties van GE-chirurgie werden sterk teruggebracht door de introductie van deze techniek. Laparoscopische vaardigheden zijn daarmee onmisbaar geworden voor chirurgen. Tijdens deze workshop krijg je de mogelijkheid om als een ware chirurg in opleiding te oefenen met trainingstoestellen van Simendo. Simendo is een Nederlands bedrijf wat zich inzet om door middel van simulatietrainingen chirurgen optimaal voor te bereiden voor hun praktische carrière. Dit wordt bewerkstelligd door virtuele trainingsprogramma’s te combineren met laparoscopische instrumenten die in real-time al je bewegingen volgen en deze reflecteren in de simulatie. Een voorbeeld van wat jullie kunnen verwachten, wordt in de video hieronder weergegeven.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 25/03/2017 16:32
De workshops zijn helemaal vol. Het is helaas niet meer mogelijk om je hiervoor in te schrijven. Maar niet getreurd! De lezingen staan open voor iedereen en zijn ook zonder inschrijving toegankelijk. Wij kijken er naar uit jullie maandag op het Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie te mogen ontvangen, tot dan!

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 25/03/2017 15:27
Ben jij benieuwd naar de toekomst van het anatomie onderwijs en hoe virtual reality een rol zal gaan spelen in de ontwikkeling hiervan? Kom dan naar de workshop Augmented Reality en ervaar hoe het is om door de Microsoft HoloLens naar de embryonale draaiing van de darmen te kijken! Tijdens de workshops zal een uitleg worden gegeven over de toepassing van deze nieuwe techniek gevolgd door een demonstratie waarbij je de anatomie geprojecteerd op een lichaamsdeel kunt bekijken. Deze workshop zal worden verzorgd door het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij hebben de Surfnet Innovation Challenge 2016-2017 gewonnen met een experiment om een virtueel 3D anatomisch model te koppelen aan een echt menselijk lichaam. Zij zullen hier een conceptversie van presenteren waarbij de deelnemers ook de mogelijkheid krijgen om door de HoloLens te kijken!

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 24/03/2017 21:20
De vierde lezing van het symposium zal gaan over Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery (NOTES). Deze minimaal invasieve techniek is een maximaal innovatieve manier van opereren binnen de gastro-intestinale chirurgie. Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery is een experimentele chirurgische techniek waarbij abdominale operaties uitgevoerd worden door de natuurlijke lichamelijke openingen middels een endoscoop. Je kunt hierbij denken aan interventies via de mond, urethra en anus. Met deze techniek kan er minimaal invasief en in principe zonder litteken geopereerd worden. Dr. Poley, Maag-Darm-Leverarts in het Erasmus MC, zal ons een mooi overzicht geven over de toepassingen en de toekomst van NOTES chirurgie. Jan-Werner Poley (1968) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na zijn artsexamen (1997; cum laude) begon hij aan de opleiding tot Maag-, Darm- en Leverarts in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis te Amsterdam en het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds 1 januari 2002 is hij werkzaam als maag-, darm- leverarts in het Erasmus MC te Rotterdam en sinds 1 december 2012 is hij hoofd van de MDL-endoscopie. In 2013 promoveerde hij op het proefschrift 'Novel developments in EUS and ERCP'. Zijn aandachtsgebieden zijn endo-echografie, endoscopische interventies (met name op het gebied van pancreas en galwegen) en aandoeningen van alvleesklier en galwegen. In nauwe samenwerking en in multidisciplinair verband met de afdelingen chirurgie en radiologie worden patiënten met zowel benigne (acute en chronische pancreatitis), pre-maligne en maligne aandoeningen van de pancreas en galwegen behandeld en is hij intensief betrokken bij de diagnostiek, behandeling en controles van deze patiënten. Zijn wetenschappelijke interesses bevinden zich eveneens op het gebied van de pancreaticobiliaire aandoeningen waarbij onder andere de screening van patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van alvleesklierkanker een belangrijke rol speelt. Daarnaast wordt onderzoek verricht naar nieuwe technieken en toepassingen binnen de endo-echografie en ERCP.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 24/03/2017 13:34
Aanstaande maandag 27 maart organiseert Vereniging Chirurgie voor Medische Studenten (VCMS) Rotterdam haar eerste open symposium, het Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie, minimaal invasief, maximaal innovatief. Tijdens het symposium worden lezingen gegeven en workshops georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen met interesse voor dit onderwerp. Het symposium start met een woord van opening en met een introductie in de gastro-intestinale chirurgie door dr. Lagarde. Verder komt dr. Vahrmeijer uit Leiden zijn wetenschappelijke bevindingen presenteren wat betreft intra-operatieve immunofluorescentie. Gastro-intestinale chirurgie bij het kind wordt aandacht aan besteed door dr. Sloots, alsmede de relatief nieuwe techniek van NOTES door dr. Poley. De lezingen starten om 16:00 in de Andries Queridozaal van het Erasmus MC en eindigen rond 18:00. Kom allen en verrijk je kennis! Vandaag is de laatste kans om je in te schrijven voor de interessante en vooral praktische workshops! Inschrijven is mogelijk via bit.do/vcmssymposium, hierbij wordt gevraagd 2 voorkeuren op te geven. De kosten hiervoor zijn €7, inclusief diner. De twee workshoprondes starten om 19:30 en duren tot 21:30, waar tussendoor wordt gerouleerd. Die workshops die gegeven worden zijn darmhechten, laparoscopie met een opstelling gemaakt van operatieve instrumenten met een simulatieopstelling van Simendo. Verder wordt de toekomst van chirurgie en anatomie gepresenteerd door augmented reality, middels Microsoft Hololens. Meer informatie is te vinden in dit Facebookevent. Schrijf je allemaal in nu het nog kan (workshop darmhechten is al volledig gevuld) of bezoek zeker de open lezingen. Tot maandag!

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 23/03/2017 17:22
Het onderwerp van de derde lezing is gastro-intestinale chirurgie bij het kind. Al vroeg in de ontwikkeling wordt het spijsverteringsstelsel aangelegd. Maar wat nu als dit verkeerd gaat of helemaal niet gebeurt? GE-chirurgie bij kinderen kent een breed scala aan aangeboren afwijkingen, van een gastroschisis tot een congenitale hernia diafragmatica. Dr. Sloots, kinderchirurg in het Sophia Kinderziekenhuis, heeft als aandachtsgebieden colorectale chirurgie, leverchirurgie, niertransplantatie, kindertraumatologie en minimaal invasieve chirurgie. Tijdens dit symposium zal hij ons meer vertellen over de chirurgische benadering en behandeling van een bijzondere aangeboren afwijking binnen zijn vakgebied. Dr. C.E.J. Sloots begon zijn studie geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij is gepromoveerd in 2001 aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het proefschrift 'Motility and endosonographic studies in patients with anorectal disorders'. De opleiding algemene heelkunde werd gelopen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Sinds 2008 is hij werkzaam in het Sophia Kinderziekenhuis op de afdeling kinderchirurgie voor de opleiding tot kinderchirurg. Sinds 2010 is hij kinderchirurg. Hij heeft het Europees examen voor kinderchirurgen met succes afgerond. Verder is hij deel van het multi-orgaan donatie team van het Erasmus MC.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 22/03/2017 12:21
De eerste van de workshops die wij deze week introduceren is darmhechten! Via de inschrijflink bit.do/vcmssymposium kun jij je nog aanmelden en hier je voorkeur voor opgeven om ook deel uit te maken van deze praktische ervaring. Bij buikoperaties zoals oncologische resecties kan het soms nodig zijn om darmweefsel te verwijderen. De chirurg zal in dit geval een anastomose moeten maken tussen de twee uiteinden. Een complicatie die kan optreden is de zogenaamde naadlekkage. De patiënt moet in dit geval meteen terug naar de operatiekamer. Het is dus heel belangrijk naadlekkage te voorkomen en een goede hechttechniek draagt hier zeker aan bij. Onder begeleiding van een aantal AIOS Chirurgie zul je tijdens deze workshop de technieken van het darmhechten aangeleerd krijgen. Bij deze workshop wordt gewerkt met dierlijk materiaal.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 21/03/2017 23:02
De tweede lezing van het symposium zal gaan over intra-operatieve immunofluorescentie. Dit is een relatief nieuwe techniek binnen de oncologische chirurgie welke vele toepassingen kent. Het is voor de GE-chirurg en patholoog vaak moeilijk te beoordelen of de gehele tumor radicaal geëxcideerd is, of dat er toch nog enkele maligne cellen achter zijn gebleven. Het komt nog regelmatig voor dat achteraf blijkt dat de chirurg een te ruime marge heeft genomen, waarbij vitaal weefsel is meegenomen, of dat er juist tumorweefsel achter is gebleven. Tijdens deze lezing zal dr. Vahrmeijer, hoofd van The Image-Guided Surgery group van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en expert op het gebied van intra-operatieve beeldvorming, ingaan op de nieuwste ontwikkelingen in fluorescente beeldvorming en op het grootschalige onderzoek wat hij hiernaar uitvoert.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 20/03/2017 18:14
Volgende week 27 maart is het Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie. Komende dagen volgt er meer informatie over de sprekers en workshops. Nu presenteren wij het programma en openingsspreker Dr. Lagarde! Dr. Lagarde zal tijdens het VCMS Symposium een introductielezing geven over de innovaties binnen de gastro-intestinale minimaal invasieve chirurgie. Sjoerd Lagarde (1976) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie heeft hij onderzoek verricht naar intracapillaire drukken op de afdeling vaatchirurgie (prof. dr. M.J. Jacobs, Academisch medisch Centrum). Dit onderzoek wekte zijn interesse voor de wetenschap. In 2000, als onderdeel van de coschappen, heeft hij 3 maanden gewerkt in het Indus hospital te Shimla, India, (dr B. Verma). Na het behalen van zijn arts examen in 2002 was hij 10 maanden als arts-assistent chirurgie werkzaam in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis (dr. E. Ph. Steller). Het werd voor Sjoerd snel duidelijk dat zijn interesse in de combinatie chirurgie en onderzoek lag. Hij kreeg de mogelijkheid om vanaf augustus 2003 als arts-onderzoeker op de afdeling chirurgie te gaan werken onder leiding van prof. dr. J.J.B. van Lanschot, resulterend in een proefschrift (Prognostication in esophageal cancer). Op 1 februari 2007 is hij in opleiding tot chirurg geraakt en is nu werkzaam als chirurg in het Erasmus MC. Dr. Lagarde ontwikkelde modellen om het risico op postoperatieve complicaties na behandeling van slokdarmkanker beter te voorspellen en om uitspraken te kunnen doen over de overleving. Zo beschrijft hij dat een kapseldoorbraak van lymfeklieren, waarbij tumorcellen uit de lymfeklier het omliggende weefsel binnendringen, wijst op een agressieve tumor. Bovendien laat de promovendus zien dat de meerderheid van de patiënten dergelijke prognostische informatie ook wil horen van de arts.

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 13/03/2017 15:21
Save the Date! 27 maart Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie! VCMS Rotterdam organiseert op maandag 27 maart een symposium gericht op de gastro-intestinale (GE) chirurgie. Het overkoepelende thema is ‘Gastro-Intestinale Chirurgie: Minimaal invasief, maximaal innovatief!’ Schrijf je nu in voor het VCMS Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie. Het eerste deel van het symposium, waarbij de lezingen worden gegeven, staat open voor iedereen. Voor deelname aan de workshops incl. diner vragen wij echter een vergoeding van €7. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij! Het symposium zal beginnen met lezingen van 16:00 tot 18:15, daarna is er pauze en de workshops zijn van 19:30 tot 21:30. Zie hiervoor het bijgevoegde programma. De lezingen worden gehouden in de Queridozaal van het Erasmus MC en de workshops in de lokalen in het onderwijscentrum. De komende weken komt er op deze pagina meer informatie over de sprekers en workshops. Like de pagina en blijf goed op de hoogte! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemfygsVk5nPRq70-jMfsPydT0gIF73ukmSLwIMDet1ku4BWQ/viewform?usp=sf_link
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemfygsVk5nPRq70-jMfsPydT0gIF73ukmSLwIMDet1ku4BWQ/viewform?usp=sf_link
-- 13/03/2017 15:21
Denne Scharink Famke Beckers Casper Zijderhand

VCMS Rotterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 17/02/2017 08:41
Save the Date! 27 maart Symposium Gastro-Intestinale Chirurgie! VCMS Rotterdam organiseert op maandag 27 maart een symposium gericht op de gastro-intestinale (GE) chirurgie. Het overkoepelende thema is ‘Gastro-Intestinale Chirurgie: Minimaal invasief, maximaal innovatief!’ De ontwikkelingen binnen de gastro-intestinale chirurgie staan niet stil. Van alle kanten komen er nieuwe vindingen die de zorg voor de patiënt verbeteren. Op het symposium wordt hier uitvoerig over gesproken. Ook is het mogelijk om tijdens de workshops zelf aan de slag te gaan met nieuwe technieken. Er zullen lezingen gegeven worden over bijvoorbeeld de GE-chirurgie bij het kind, en intra-operatieve fluorescentie. Met de workshops kun je zelf aan de slag gaan met onder andere laparoscopie, darmnaden hechten en Augmented Reality! Het symposium zal beginnen om 16:00 en rond 21:30 afgelopen zijn. De lezingen worden gehouden in de Queridozaal van het Erasmus MC en de workshops in de lokalen in het onderwijscentrum. Inschrijven is mogelijk via de registratielink die te zijner tijd gedeeld zal worden. Houd de pagina van VCMS Rotterdam en dit event dus in de gaten.
Erasmusmc Onderwijscentrum
Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam, 3015, Netherlands
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.