Seminar Rembrandt en zijn vrouwelijke collega's

Saturday  13 April  2019  11:00 AM    Saturday  13 April  2019 4:00 PM
Save Saved
Last update 14/04/2019
  637

Heel 2019 staat in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Het is immers 350 jaar geleden dat de grote meester overleed. Verspreid over vele musea wordt er aandacht besteed aan de verscheidene aspecten van Rembrandt, zijn werk, zijn leven, zijn opdrachtgevers en zijn leerlingen. Voor Casa dell’Arte & Kunstgeschiedenis Academie voldoende reden om opnieuw de handen ineen te slaan en de expertises van kunsthistorici Wendy Fossen & Karin Haanappel samen te laten vloeien. Dit keer een uniek en eenmalig seminar waar zij beiden zullen spreken over de gouden eeuw.
Wendy zal de spits afbijten met een bruisend verhaal over de Rembrandt tentoonstelling in het Mauritshuis. In de loop der eeuwen zijn er in totaal achttien Rembrandts in het Mauritshuis terecht gekomen. Inmiddels weten we dat vijf daarvan geen echte Rembrandts zijn, en twee twijfelachtig. De overige elf zijn onomstotelijk toe te schrijven aan de meester zelf. Wendy is verbonden aan het Mauritshuis en kan daardoor veel extra informatie geven die je normaal gesproken niet hoort. Ze vertelt niet alleen over de schilderijen die het Mauritshuis in haar collectie heeft, maar ook hoe ze verworven zijn en hoe Rembrandt door de eeuwen heen gewaardeerd werd. Bovendien gaat Wendy in op het werk van Rembrandts leerlingen, zijn verstandhouding met opdrachtgevers en zijn relatie met Saskia.
In de middag neemt Karin, bekend van o.a. Herstory of Art, het stokje over en zal zij spreken over enkele vrouwelijke collega’s van Rembrandt in Nederland en Vlaanderen: Judith Leyster, Rachel Ruysch, Michaelina Wautier en Clara Peeters. Terecht plaatst zij deze meesterlijke schilders voor het voetlicht. In hun eigen tijd werden zij hoog gewaardeerd en hun werk werd verzameld door koningen, prinsen en kooplieden. Door de male-gaze in de kunstgeschiedenis blijven zij ten onrechte in de schaduw van grote meesters. Lees het interview dat Jinek afgelopen najaar had met Karin: https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/het-is-vrij-bizar-dat-er-niet-een-vrouw-in-de-eregalerij-van-het-rijksmuseum-hangt
Het seminar Rembrandt & de vrouwelijke collega’s in de gouden eeuw vindt plaats op zaterdag 13 april en wordt gegeven op een unieke locatie in Den Haag, gelegen op een steenworp afstand van het Mauritshuis: de voormalige Amerikaanse Ambassade aan het Lange Voorhout. Dit markante gebouw uit 1959 van de Amerikaanse architect Marcel Breuer is niet langer als zodanig in gebruik en wordt – in afwachting van de definitieve herbestemming – tijdelijk gebruikt voor culturele activiteiten. Een uitgelezen kans dus om zowel een prachtige dag te hebben vol Rembrandt en zijn vrouwelijke collega’s, als een keer de gelegenheid te krijgen dit bijzondere gebouw te bezoeken.
Er is plaats voor slechts 50 deelnemers en vol = vol
De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn betaalde parkeermogelijkheden in de omgeving. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!
Datum: zaterdag 13 april 2019
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: voormalige Amerikaanse Ambassade aan de Lange Voorhout in Den Haag
Introductieprijs tot 8 maart 2019: € 65,00 p/p exclusief koffie, thee & lunch (op een steenworp afstand zijn voldoende mogelijkheden om te lunchen).
Na internationale vrouwendag 8 maart gaat de prijs van dit unieke seminar omhoog. Tenminste, als er nog plaats is want door de beperkte beschikbaarheid van max 50 deelnemers zal deze dag snel uitverkocht zijn. Voel je een JA, schrijf je dan direct in!
Meer informatie: https://www.kunstgeschiedenisacademie.nl/seminar-rembrandt/

art food
Nearby hotels and apartments
voormalige Amerikaanse ambassade Den Haag
Kalvermarkt, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
voormalige Amerikaanse ambassade Den Haag
Kalvermarkt, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Event from e-act.nl