Nacht van de Man | Midwinter Zweethut

Friday  21 December  2018  7:30 PM    Saturday  22 December  2018 9:00 AM
Save Saved
Last update 26/12/2018
  2344

In de avond en vroege nacht van 21 december 2018 vieren we het Midwinter feest met alweer de zevende Nacht van de Man. Een avond met vuur, een zweethut, delen, drums, ademhaling, eten, slapen onder de sterren en andere mooie activiteiten om de mannelijke ziel te raken op deze speciale dag.
De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. Het feest wordt Midwinter, Yule, Jule, Joel of Saturnalia genoemd. Na deze nacht worden de dagen langzaam langer, maar het lijkt alsof de tijd rond midwinter stil staat en het donker heeft overwonnen. Toch is het een echte ommekeer. Koning Eik, met zijn levenskracht, wint het van Koning Hulst. Het licht wordt wedergeboren. Groeikracht keert langzaam terug. Voor de boeren was dit een rustige periode waarin er weinig te doen was en er dus tijd was om te vieren. Dat werd gedaan met uitbundige feesten met lekker eten en grote vredesvuren om het donker te verjagen en de terugkeer van de zon te symboliseren. Vaak werd er een groot blok hout (Yuleblok) aangestoken dat wel 12 nachten moest blijven branden en waarop onder meer veldvruchten, zout en alcoholische dranken werden geofferd. Na afloop werd de as over de akkers uitgestrooid. Yule is ook de periode dat de Wilde Jacht plaatsvindt. Wodan/ Odin rijdt dan door de lucht op zijn paard, gevolgd door een leger van de Andere Wereld, vergezeld door jachthonden en andere jachtdieren. Ze joegen op de wolf Fenrir die de zon wou opslokken waardoor het donker zou blijven.
Tijdens deze Nacht van de Man staan we stil bij wat we achter ons willen laten en omarmen we het licht in onszelf. Het is een moment om datgene wat ons niet meer dient achter te laten in de zweethut en ons op te laden met de transformerende energie van het vuur om deze in te zetten voor onze ‘heilige zaak’. Zweethut ceremonies gaan over meer dan alleen zweten: het zijn zuiveringsrituelen die wereldwijd voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt, deze zweethut staat de energie van midwinter centraal. We gaan de hut op 21 december in en komen er op 22 december uit. Daarmee verdiepen we de ervaring van de langste nacht. Overnachten onder de sterren of in de tipi na de zweethutceremonie maakt de ervaring nog completer. (http://www.durfteweten.nl/zweethut-ceremonie/)
Als voorbereiding op de zweethut zal Peter Roden ons begeleiden tijdens een ademsessie waarin we verbinding maken met onze ademhaling, de verbinding tussen onszelf en onze omgeving. Iedere ademhaling vermengen we onze externe wereld met onze interne wereld, de natuur met ons lichaam.
We vieren deze avond alleen met mannen onder elkaar. Elke man is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes en pad. Maar we hoeven het niet alleen te doen. We vinden gehoor, kracht en steun bij andere mannen. We nodigen je uit om te verschijnen als jezelf, in je meest pure vorm: open, nieuwsgierig, kwetsbaar, krachtig, onzeker, zoekend, dienend, present of hoe je er ook maar bij staat. En daarmee bij te dragen aan dit gezamenlijke feest.
*****
Er kunnen maximaal 30 mannen deelnemen, dus wees er snel bij! Aanmelding per mail op contact@firemakers.nl. Verspreiding van dit event op je timeline of onder vrienden wordt zeer gewaardeerd!
Praktisch:
Wanneer: 21 december 2018, vanaf 19.30 u tot 02.00 u. Overnachten onder de sterren behoort tot de mogelijkheden (zie onder voor meer details)
Waar: Laar 33A, 5674 PB in Nuenen.
Parkeerplaatsen zijn beperkt, dus probeer waar mogelijk te carpoolen, met de fiets of het OV te komen.
Nacht van de Man’ wordt op kosten + donatie basis georganiseerd. De donatie dient als middel om het werk van Firemakers blijvend mogelijk te maken.
Kosten: €55,- (te voldoen via de ticket URL)
Donatie: We vragen om de donatie een rond bedrag te laten zijn van X euro + 1.
Die €1,- als symbool dat de energiestroom niet is gesloten maar er een nieuwe cyclus met nieuwe mogelijkheden start waarbij je het universum vraagt om je te ondersteunen.
Eten en drinken: we delen eten en drinken, het mag een feest zijn. Dus neem wat mee om met je broeders te delen. Als je warme (non-alcoholische) dranken wilt meenemen kan dat beperkt op open vuur worden opgewarmd.
Overnachten?
Altijd al een keer in een echte tipi willen slapen of zelfs buiten onder de sterren? Dat is mogelijk en zeker na deze Nacht van de Man een aanrader. Hoe gaaf is het om na zo'n avond 's ochtends onder andere mannen wakker te worden. Rond 21 december kan het zeer fris en nat zijn dus warme overnachtigingsgear (slaapzak, matje etc) is zeer aangenaam. Samen zullen we de vuren die nacht aanhouden.
Interesse? Meldt het graag in een PB of via contact@firemakers.nl

music food nightlife
Nearby hotels and apartments
Firemakers
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.