Museum Universiteit: Wat at een Friese koning?

Sunday  13 May  2018  11:30 AM    Sunday  13 May  2018 12:30 PM
Save Saved
Last update 14/05/2018
  950

 

Op zondag 13 mei organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

In juni 2018 verschijnt de Nederlandse speelfilm Redbad over de gelijknamige Middeleeuwse koning van Friesland. In deze Museum Universiteit lezing zal een levensbelangrijk onderwerp van deze koning aan bod komen: eten. In de Middeleeuwen was eten niet alleen een primaire levensbehoefte, maar ook een sociale aangelegenheid. Niet alleen het eten zelf, maar ook het verbouwen van voedsel. Als boer had je veel contacten met je omgeving en had je elkaar nodig. De productie van voedsel in een open kwelderomgeving bracht natuurlijk wel uitdagingen met zich mee! In deze lezing komen we er achter wat de Middeleeuwse mens eigenlijk te eten had en kunnen we met onze eigen ogen zien wat voor soorten (luxe) voedsel er beschikbaar was. 

Mans Schepers
Dr. Mans Schepers is postdoc onderzoeker bij het Groningen Instituut voor Archaeologie (GIA) en bestudeert de complexe relatie tussen mens en landschap rondom de terpen. Hij is in 2016 benoemd tot lid van De Jonge Waddenacademie waar jonge onderzoekers worden gestimuleerd om onderzoek te doen naar het Waddengebied. In zijn onderzoek legt Mans de nadruk op akkerbouw. Om dit goed te kunnen bestuderen is het belangrijk om meer te weten over het menselijk bestaan in die tijd. In 2016 organiseerde hij, in samenwerking met Museum Wierdenland in Warffum en Café Hammingh in Garnwerd, de ‘multi-zintuiglijke’ tentoonstelling “Het Wierdenmenu” waar de bezoeker kon voelen, proeven, ruiken en zelf maken wat er vroeger op het menu stond.

Datum: zondag 13 mei 2018
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

culture education family Museum
Nearby hotels and apartments
Fries Museum
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, 8911, Friesland, Netherlands
Fries Museum
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, 8911, Friesland, Netherlands
Event from rug.nl