Uitverkocht: Lezing Gloria Wekker bij The Black Archives

Sunday  14 January  2018  12:00 PM    Sunday  14 January  2018 9:00 PM
Save (1.3K) Saved (1.3K)
Last update 15/01/2018
  3783

UITVERKOCHT: dit event was binnen een dag uitverkocht, wij doen ons best om nog enkele plekken beschikbaar te stellen. Meld je aan voor de wachtlijst via dit formulier: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2

Op 14 januari 2018 zal prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek Witte Onschuld bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

"Witte onschuld is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.

Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media."

Op 11 december 2017 won prof. Wekker de Joke Smit prijs:

"Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau."

Meer informatie: http://www.theblackarchives.nl/lang=nl

Datum? Zondag 14 januari
Tijd? 18:30 Inloop en 19:00 Aanvang programma tot 22:00 uur en de expositie Zwart & Revolutionair is vanaf 12:00 uur te bezichtigen.
Locatie? Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK
Kaartjes? UITVERKOCHT, wachtlijst via: https://goo.gl/forms/7r9YpTZ12raZm7ir2

conventions
Nearby hotels and apartments
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19 A, Amsterdam, 1093, Netherlands
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19 A, Amsterdam, 1093, Netherlands