Het Veertje: De Jonge Idealist vs. de Vastgeroeste Samenleving

Tuesday  12 April  2016  8:00 PM    Tuesday  12 April  2016 10:30 PM
Save (339) Saved (340)
Last update 14/04/2016
  427

*********'T VEERTJE*********

Hoe plaats jij je in een wereld waarin crises de norm zijn? Strijd jij zelf voor een betere wereld in een ogenschijnlijk vastgeroeste samenleving? Ben jij een idealist en zie jij hoop?

De wereld voelt complex en onoverzichtelijk, door de dagelijkse toestroom van verontrustende berichtgeving uit binnen- en buitenland: De aanhoudende agressie van Islamitische Staat, de groeiende Russische ambities en het gerammel aan de Europese poort. De berichten beangstigen ons, ook al lezen we ze in de relatieve luwte van onze grootstedelijke coffee company.

Filosoof Thijs Lijster stelt dan ook terecht dat we de wereld steeds vaker als iets gevaarlijks en oncontroleerbaars beschouwen. “Terwijl de 'maakbare samenleving' ten grave gedragen wordt, keren we de blik naar binnen en klampen we ons vast aan de dingen die we nog wél in de hand hebben. Het resultaat: collectief narcisme en de ‘ikeaficatie’ van de samenleving.” Zingevingscursussen en mindfulness workshops vieren hoogtij.

Maar tegelijkertijd is er een hoopvolle trend onder de huidige generatie jongeren, een idealistische tendens die het persoonlijke domein en het muisklik-activisme ontstijgt. Wij millennials willen de maatschappij zien veranderen; we dwepen massaal met Bernie Sanders, kijken ‘Cowspiracy’ en zien sociale startups als de nieuwe multinationals. Maar kunnen we onze maatschappij wel veranderen? Zitten onze idealen een realistische uitvoering niet in de weg? En hoe kunnen wij, twijfelende twintigers, hoop vinden in een wereld die gevoelsmatig zo over hoop lijkt te liggen?

Idealist of realist? Kom op dinsdagavond 12 april naar de Keizersgracht kerk, voor een interessante en interactieve avond in de typische Veer stijl.

********* Gasten *********
Pieter Hilhorst, oud-lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam, over hoe hij zijn idealen botste met het politieke systeem.

Louis Bijl de Vroe, leidt zingevingscentrum De Nieuwe Poort in Rotterdam. Hoe kan onze maatschappij - een samenleving die steeds meer gekoloniseerd raakt door systeemdenken, waar alle waarde in prijs wordt uitgedrukt en de ontmoeting wordt weg georganiseerd – ten goede veranderen?

Aynouk Tan, journalist, docent, art director op het gebied van mode. Tan heeft een uitgesproken visie op identiteit en acceptatie en zal haar visie geven hoe haar ideale wereld eruit ziet en hoe mode een activistisch middel kan én moet zijn.

Lammert Kamphuis, filosoof, theoloog en bekend van The School of Life en Lowlands. Hoe verander ik de wereld? Schuilt er een gevaar in de mythe van de maakbaarheid?

VeerStichting 2015: Essayschrijster Evita Verheijden draagt haar essay voor.

*********De Veerstichting*********
’t Veertje is het Amsterdamse voorproefje op het beroemde Leids symposium van de Veerstichting . De stichting organiseert sinds 1978 jaarlijks een tweedaags symposium rond een breed maatschappelijk thema. Dit jaar zullen 250 topstudenten en 250 vormgevers van de maatschappij (o.a. CEO’s, politici en gerenommeerde wetenschappers ) discussiëren rondom het thema ‘Over Hoop’. Wil jij hier bij zijn? Solliciteer door een essay of een vervangende opdracht in te sturen:https://www.veerstichting.nl/nl/symposium/deelnemen/studenten/

Tot dan!
Dylan Ahern, Sonia Deiters, Jasper van Dijk, Sytske de Jong en Lotte Slim

trade shows
Nearby hotels and apartments
Keizersgrachtkerk
Keizersgracht 566, Amsterdam, 1017, Netherlands

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 12/05/2016 09:36
Volgend jaar weer? Of zien we je gewoon in september op 't Symposium: Over Hoop? Like onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven! https://www.facebook.com/hetVeertje/
https://www.facebook.com/hetVeertje/

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 02/05/2016 14:11
Nog één dag, mis dit niet!!

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 28/04/2016 14:25
Nog maar 3 dagen tot de essay deadline, ben jij al begonnen? Kijk ter inspiratie ook eens naar de winnende essays van de afgelopen jaren (https://www.veerstichting.nl/nl/symposium/deelnemen/studenten). Misschien wordt jouw essay wel uitgekozen en gepubliceerd in het NRC!

Dylan Ahern Commento inserito tramite Facebook
-- 26/04/2016 19:14
Schrijf een kort essay (700 woorden) en wie weet ben jij bij hét symposium 2016 van de VeerStichting, met het thema Over Hoop. Aankomende zondag 1 mei is de deadline! Zie de website voor meer info hoe je een essay kunt schrijven en inleveren! https://www.veerstichting.nl/nl/symposium/deelnemen/

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 26/04/2016 08:29
Vergeet niet je essay tijdig in te sturen, aankomende zondag is de deadline!

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 20/04/2016 09:28
Ben jij al begonnen met je essay of alternatieve opdracht? De essaydeadline is namelijk al over 1,5 week! (uiterlijk zondag 1 mei) Schrijf in maximaal 700 woorden jouw visie op het thema Over Hoop of lever een alternatieve opdracht in via de website www.veerstichting.nl.

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 16/04/2016 17:33
De foto's! https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1080474028663013.1073741832.671980566179030&type=1&l=fab0a8aa99

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 14/04/2016 09:12
Dames en heren, wat een avond! We willen jullie van harte danken voor jullie aanwezigheid en input! Smaakt het naar meer? Zorg dan dat je voor 1 mei een essay (max 700 woorden) of alternatieve opdracht op onze website www.veerstichting.nl inlevert en maak op die manier kans om één van de 250 studenten te zijn die op 15 & 16 september bij het grote symposium hier in Leiden is! Lever een essay/alternatieve opdracht in, dan regelen wij de rest (en ja, ook je verblijf)! Voor meer informatie over hoe je essay schrijft, het thema Over Hoop of hoe het precies zit met deelnemen, kijk vooral op de website: https://www.veerstichting.nl/nl/symposium/deelnemen/ en houdt ons in de gaten op Facebook (VeerStichting) of Twitter (https://twitter.com/VeerStichting) https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Wp7HGJMRlCc
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Wp7HGJMRlCc

Olivier Kraaijeveld Commento inserito tramite Facebook
-- 13/04/2016 12:46
Mocht je na de erg geslaagde avond gisteren nou geïnspireerd zijn geraakt of enthousiast over de VeerStichting zijn geworden, zorg dan dat je voor 1 mei een essay (max 700 woorden) of alternatieve opdracht op onze website www.veerstichting.nl inlevert en maak op die manier kans om één van de 250 studenten te zijn die op 15 & 16 september bij het grote symposium hier in Leiden is! Twijfel niet; lever een essay/alternatieve opdracht in, dan regelen wij de rest (en ja, ook je verblijf)! Voor meer informatie over hoe je essay schrijft, het thema Over Hoop of hoe het precies zit met deelnemen, kijk vooral op de website: https://www.veerstichting.nl/nl/symposium/deelnemen/ en houdt ons in de gaten op Facebook (VeerStichting) of Twitter (https://twitter.com/VeerStichting) Namens het bestuur van de VeerStichting hopen wij jou te mogen verwelkomen op 15 & 16 september hier in de Pieterskerk in Leiden!

Veerstichting Amsterdam Commento inserito tramite Facebook
-- 12/04/2016 14:52
De Keizersgrachtkerk is klaar voor vanavond, 't Veertje start om 20.00 uur. Ook als je je nog niet ingeschreven hebt, ben je van harte welkom!
Arende van der Pol
-- 12/04/2016 14:52
Annelot Hogewoning

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 11/04/2016 08:03
Morgenavond is het zover; 't Veertje. Een avondvullend symposium met interessante sprekers en veel interactie. Vergeet je niet aan te melden via de ticketlink. Tot dan! https://docs.google.com/a/veerstichting.nl/forms/d/13GHjQVHa4ljzjbFzXivRuRMfLGiyEARNM4Trwux-6TI/edit?usp=drive_web

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 08/04/2016 13:22
Pieter Hilhorst is journalist, publicist én idealist. In november 2012 volgde hij onverwachts Lodewijk Asscher op als wethouder in Amsterdam. Als politicoloog en columnist van de Volkskrant had hij de politiek geanalyseerd, als ombudsman bij de VARA de politiek bekritiseerd en als presentator van Politieke Junkies politieke spelletjes blootgelegd. En toen werd hij zelf politicus. In een razend tempo beleefde hij opkomst en ondergang. De idealist die de politiek wilde veranderen, werd zelf door de politiek veranderd. Hoe verweer je je tegen cynische machtspolitiek? Hoe verwezenlijk je je idealen in de huidige mediademocratie? Dinsdagavond 12 april gaat het Veertje met Pieter in gesprek, meld je aan via de ticketlink!

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 07/04/2016 10:28
Aynouk Tan is journalist, docent en art director op het gebied van mode. Je kenkt haar wellicht van haar excentrieke outfits én haar column in het NRC. Tan heeft een uitgesproken visie op identiteit en acceptatie en zal dinsdagavond 12 april haar visie geven op hoe haar ideale wereld eruit ziet en hoe mode een activistisch middel kan én moet zijn.

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 30/03/2016 15:40
Hoe kan onze maatschappij - een samenleving die steeds meer gekoloniseerd raakt door systeemdenken, waar alle waarde in prijs wordt uitgedrukt en de ontmoeting wordt weg georganiseerd – ten goede veranderen? Louis Bijl de Vroe, filosoof en kwartiermaker van de Nieuwe Poort Rotterdam, zal hier op 12 april een hoopvolle beschouwing over geven. De Nieuwe Poort is een huis voor ontmoeting en inspiratie op de Amsterdamse Zuidas. Het tweede huis, dat geleid zal worden door Louis Bijl de Vroe wordt op 13 mei geopend door burgemeester Aboutaleb in Rotterdam. Luister ook het fascinerende interview met Nieuwe Poort initator Ruben van Zwieten in de onderstaande podcast. https://soundcloud.com/de-correspondent/lex-bohlmeijer-in-gesprek-met-ds-ruben-van-zwieten

Sam Visser Commento inserito tramite Facebook
-- 30/03/2016 15:15
Desmond Lauffer

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 24/03/2016 12:30
Analyse van Joseph Stiglitz (Nobelprijswinnaar Economie) over de huidige generatie twintigers: "These three realities – social injustice on an unprecedented scale, massive inequities, and a loss of trust in elites – define our political moment, and rightly so. (...) But we won’t be able to fix the problem if we don’t recognize it. Our young do. They perceive the absence of intergenerational justice, and they are right to be angry." https://www.project-syndicate.org/commentary/new-generation-gap-social-injustice-by-joseph-e--stiglitz-2016-03
https://www.project-syndicate.org/commentary/new-generation-gap-social-injustice-by-joseph-e--stiglitz-2016-03

Het Veertje Commento inserito tramite Facebook
-- 22/03/2016 19:52
Onze laatste gast is bekend: filosoof en theoloog Lammert Kamphuis. Je kent hem van The School of Life, Lowlands of uit onderstaande aflevering van 'Dus Ik Ben'. Vergeet je niet aan te melden via de ticketlink! http://www.npo.nl/dus-ik-ben-brain…/11-10-2015/VPWON_1236233
Keizersgrachtkerk
Keizersgracht 566, Amsterdam, 1017, Netherlands
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.