Documentaire The Man Who Was Too Free

Sunday  18 February  2018  3:00 PM
Save Saved
Last update 19/02/2018
  15056

Nederlandse premiere van een bekroonde documentaire over de vermoordde oppositieleider Boris Nemtsov.

In de schaduw van de rode bakstenen muren van het Kremlin, markeert een informeel altaar de plek en de herinnering aan Boris Nemtsov, een voormalig vice-premier en
de luidste criticus van president Vladimir Putin, zo meldt The Washington Post.
Dat de film “The Man Who Was Too Free” gemaakt heeft mogen worden, kwam als een schok voor de makers Mikhail Fishman en Vera Krichevskaya.

De film vertelt in onomstotelijk detail, de opkomst en ondergang van de Russische democratie, via het verhaal van Nemstov’s politieke carrière.

Fishman speculeert over dat het toelaten van de film bewijs kan zijn van een lichte ontdooiing in Poetin’s ijzige grip, wellicht gebonden aan de presidentsverkiezingen, “een soort cadeautje voor degenen die het decennialang aan de macht blijven van hem beu zijn.”

Maar andere analisten zijn sceptisch dat zijn regime aan het liberaliseren is.

"Een dooi is de droom van liberalen die geloven dat de almachtige zichzelf zal castreren en dus een middel voor de extra legitimatie van de machten die zijn", zegt Liliya Shevtsova een in Moskou wonende analist voor het Brookings Instituut.

De film is Russisch gesproken en Engels ondertiteld.


Na de film gaat JELGER GROENEVELD in gesprek met TONY VAN DER TOGT over de politieke situatie in Rusland en in Europa in het algemeen en in Nederland in het bijzonder. Desinformatie/nep nieuws en hoe dat de verkiezingen kan beïnvloeden of beïnvloed heeft etc. komen ook aan bod.

TONY VAN DER TOGT is Senior Research Fellow Russian Foreign Policy and EU-Russia relations at the Netherlands Institute of International Affairs Clingendael
In the past, he was, among others, Consul-General in St Petersburg, Head Eastern Europe and Central Asia Division and OSCE Advisor at the Dutch Ministry of Foreign Affairs

JELGER GROENEVELD is an independent analyst on East European (geo)political developments, mostly regarding the South Caucasus and Russia. Analyses have been published by the Georgian Institute of Politics. Since 2015 he is a board member in international divisions of D66.

Meer informatie en registratie http://wqd.nl/nemtsov

culture cinema education politics
Nearby hotels and apartments
Blinibioscoop
Oostmaaslaan, Rotterdam, 3063, Zuid-Holland, Netherlands
Blinibioscoop
Oostmaaslaan, Rotterdam, 3063, Zuid-Holland, Netherlands