De China collectie van Frénk van der Linden

De China collectie van Frénk van der Linden
Image from kunstlijnhaarlem.nl
Sat 1 February 2020
Saturday 1 February 2020
0:00 AM
Ended

Vanaf zaterdag 1 februari 2020 toont journalist
Frénk van der Linden
een deel van zijn China collectie in het Kleinste museum van Haarlem. In het museum zijn voorwerpen te zien die Frénk heeft verzameld tijdens zijn vele reizen door China.
Onderdeel van de collectie zijn onder andere diverse objecten die om propaganda-redenen door het communistische regime zijn vervaardigd, zoals Mao-speldjes, politieke prentbriefkaarten, beeldjes van de grote roerganger en natuurlijk het alom bekende Rode Boekje.
Iedereen is welkom om de opening van de tentoonstelling op 1 februari om 16.00 uur bij te wonen.
Kuifje en de Blauwe Lotus
In 1981 reisde Frénk van der Linden als journalist voor weekblad De Tijd voor het eerst naar de Chinese Volksrepubliek, waar toenmalig premier van Agt op staatsbezoek ging. De jonge verslaggever was al jaren gebiologeerd door het land en zijn bewoners. Alles in het voormalige ‘rijk van het midden’ ervoer bij als mysterieus en ongrijpbaar. ‘’Mars op aarde’’, schreef hij.
De fascinatie voor China had Frénk op jeugdige leeftijd ervaren door het stripalbum Kuifje en de Blauwe Lotus van Hergé. En omdat Kuifje reporter was werd het album ook belangrijk als startpunt voor de latere journalistieke carrière van Frénk. ‘’Reizen en af toe ’s eens een mens redden, wat wil je nog meer’’, aldus Frénk.
China reizen
In de loop der jaren bezocht hij een kleine twintig keer China voor onder andere de VPRO-radio en NRC Handelsblad. Met fotografe Lineke Rippen en China-correspondent Willem van Kemenade trok Frénk naar allerlei uithoeken van het enorme land. Naast reportages voor radio, televisie en dag- en weekbladen publiceerde hij verschillende boeken over China, waaronder Dubbel Geluk en Klappen met één hand.
Speciaal horloge voor neerslaan opstand
Grote indruk op Frénk maakte de studentenopstand op het Tiananmenplein in 1989. Hij versloeg de demonstraties van het begin tot het bloedige eind. Honderden, mogelijk zelfs enkele duizenden, Chinezen werden gedood door het Volksbevrijdingsleger. In het Kleinste museum is het speciale horloge te zien dat de soldaten kregen van de overheid als dank voor het neerslaan van de ‘contra-revolutionaire rebellie’.
Het Kleinste museum van Haarlem
Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van
Kunst centrum Haarlem
en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

36011 Views - 31/03/2020 Last update
art
gedempte oude gracht 119
het kleinste museum van haarlem, haarlem, nederland

Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event

Nearby hotels and apartments

het kleinste museum van haarlem, haarlem, nederland

Browse other venues in Haarlem
Discover now


Discover more events in Haarlem
Discover now


gedempte oude gracht 119
het kleinste museum van haarlem, haarlem, nederland


Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event
  1. Haarlem
  2. gedempte oude gracht 119
  3. De China collectie van Frénk van der Linden
 
 
 
 
Your changes have been saved.