Carillonconcert Vredespaleis

Carillonconcert Vredespaleis
Image from denhaag.com
Thu 19 September 2019
Thursday 19 September 2019
11:00 AM - 11:45 AM
Ended

Klassieke muziek

Carillonconcert Vredespaleis

Donderdag 19 september,
13:00
-
13:45 uur

Vredespaleis

Elke dinsdag- en donderdagmiddag wordt er bij het Vredespaleis in Den Haag een carillonconcert gegeven. Het beiaardspel vindt plaats van 13:00 tot 13:45 uur en is gratis te beluisteren vanaf het plein voor het Vredespaleis. Een echte insidertip! 

Speeltijden
Het gratis carillonconcert van het Vredespaleis is in principe elke dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 13:45 uur te beluisteren. Opgegeven data zijn onder voorbehoud. Rond speciale gelegenheden wordt er soms een speciaal programma gespeeld. 

Luisterplaats
Luisteren naar het carillon van het Vredespaleis kan vanaf het Carnegieplein. Het is jammer genoeg niet mogelijk om de beiaardbespeling in de tuin van het Vredespaleis te volgen. Een andere fraaie luisterplaats bij goed weer biedt de tuin van museum De Mesdag Collectie, om de hoek van het Vredespaleis (Laan van Meerdervoort 7f).

Carillon Vredespaleis
De twee torens van het Vredespaleis in Den Haag beschikten aanvankelijk niet over speelklokken. Aan het eind van de 20e kwam hier verandering in door een particulier initiatief gebundeld in de Stichting Carillon Den Haag. Dankzij nationale en internationale donaties kon in 1994 een beiaard met 37 klokken worden geplaatst. In de daarop volgende jaren werden tien basklokken toegevoegd. Deze werden aansluitend op het profiel van de oudere klokken gegoten en geïnstalleerd door Eijsbouts te Asten. In 2013, tijdens het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis, werd het carillon in de toren gecompleteerd met een lage Es-klok. Omdat het spel van het Vredespaleis geen functie heeft voor de openbare tijdsaanduiding, is het louter een concertbeiaard. De Stichting Carillon Den Haag zorgt voor het functioneren van het instrument.

Ontstaan carilloncultuur

Ten behoeve van de openbare tijdsaanduiding worden klokken in Europese steden en dorpen reeds eeuwenlang gebruikt om daarop de uurslagen aan te geven. In de Nederlanden ontwikkelde zich daaruit vanaf de veertiende eeuw het carillon, de beiaard of het klokkenspel: klokjes die vóór de uurslagen een kort melodietje speelden. Daardoor werd men beter geattendeerd op de komende uurslag. Ook Den Haag groeide, na het gereedkomen van de toren van de Grote Kerk omstreeks 1424, mee in deze nieuwe vorm van klokgebruik binnen de Nederlanden.

Haagse carilloncultuur
Den Haag kent een rijke carilloncultuur. Voor 1975 had Den Haag slechts één beiaard, in de toren van de Grote Kerk. De uitbreiding van het aantal instrumenten in de laatste decennia is de verdienste van de Stichting Carillon Den Haag. In 1975 werd een klokkenspel geplaatst in de toren van de Oude Kerk aan de Keizerstraat op Scheveningen. In 1994 volgde de beiaard voor de toren van het Vredespaleis. Alle drie de torens bezitten een carillon met handklavier. Stichting Carillon Den Haag organiseert elke dag een bespeling verdeeld over de drie torens. Op de beiaard in de toren van de Grote Kerk worden iedere week drie bespelingen gegeven. Het carillon van de Oude Kerk op Scheveningen klinkt twee maal per week. Deze vijf muziekuitvoeringen worden verzorgd door de stadsbeiaardier die in dienst is van de gemeente Den Haag. De beide wekelijkse bespelingen op de beiaard van het Vredespaleis worden door andere beiaardiers verzorgd. De Stichting Carillon Den Haag organiseert ook enkele extra beiaardbespelingen, waaronder de Nutstuin-concerten. 

Bereikbaarheid Vredespaleis
Het Vredespaleis in Den Haag is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer uit zowel de Haagse binnenstad als Scheveningen: tram 1 rijdt tussen Station Den Haag HS en Zwarte Pad. Je kunt ook bus 24 nemen die rijdt tussen Station Den Haag Centraal en Kijkduin. Wie met de auto komt, rijdt vanaf de A12 snel via de Koningskade en de Laan Copes van Cattenburgh richting het Vredespaleis.

Meer over Carillonconcert Vredespaleis
stichtingcarillondenhaag.nl
facebook.com/stichtingcarillondenhaag
vredespaleis.nl

Lees meer

Kaartverkoop
Andere data
Locatie & openingstijden
Contact

Kaartverkoop

Datum & tijd

Donderdag 19 september,

13:00 - 13:45 uur

Voeg toe aan agenda

Apple iCalendar
Google Calendar
Download .ics

Tickets

Tickets

Soort ticket
Prijs

Normale prijs

Gratis

Andere data

Andere data

15 augustus

t/m 21 november

Locatie & openingstijden

Locatie

Vredespaleis

Carnegieplein 2, 2517 KJ, Den Haag
Toon op kaart
Toon op kaart

Openingstijden

Openingstijden

Dag van de week
Openingstijden

maandag

Gesloten

dinsdag

11:00
- 16:00

woensdag

11:00
- 16:00

donderdag

11:00
- 16:00

vrijdag

11:00
- 16:00

zaterdag

11:00
- 16:00

zondag

11:00
- 16:00

Het Visitors Centre van het Vredespaleis is geopend van dinsdag t/m zondag. In de zomermaanden zijn de openingstijden van 10 uur tot 17 uur. Gedurende de winterperiode (van november tot 22 maart) zijn er aangepaste openingstijden: van 11 uur tot 16 uur. Het is gesloten op Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag en Koningsdag.

Contact

Contact
vredespaleis.nl/bezoek
facebook.com/Vredespaleis
twitter.com/peacepalace

Bel
070 302 4242

Andere evenementen bij Vredespaleis

vr 16 augustus, 10:40

Vredespaleis Rondleiding

ma 21 september 2020, 12:00

Walk of Hope Den Haag

googletag.cmd.push(function () { googletag.display('div-gpt-ad-1431519030827-0'); });

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1468247986663-0'); });

Eten, drinken en slapen in de buurt

5 minuten lopen

Court Garden Hotel

***

5 minuten lopen

Publique

5 minuten lopen

Hortus Vegetarisch Restaurant

10 minuten lopen

Hotel Sebel

***

105 Views - 20/09/2019 Last update
food
Vredespaleis
Carnegieplein 2 , Den Haag, NL

Event from
denhaag.com

Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event

Nearby hotels and apartments

Carnegieplein 2 , Den Haag, NL

Browse other venues in The Hague
Discover now


Discover more events in The Hague
Discover now


Vredespaleis
Carnegieplein 2 , Den Haag, NL

Event from
denhaag.com


Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event
  1. The Hague
  2. Carillonconcert Vredespaleis
 
 
 
 
Your changes have been saved.