‘dichtbij’: interactieve en ingrijpende tentoonstelling in de Vishal

‘dichtbij’: interactieve en ingrijpende tentoonstelling in de Vishal
Image from kunstlijnhaarlem.nl
Fri 14 February 2020
Friday 14 February 2020
0:00 AM
Ended

Van 15 februari tot en met 15 maart is in de Vishal de tentoonstelling dichtbij’ te zien. De expositie toont een installatie waarbij zes kunstenaars hun werk met elkaar laten integreren. In de uitzonderlijke ruimte van de Vishal worden straatstenen opgetild, zuilen gebruikt en muren opgeheven. De kunstwerken vertrekken vanuit observaties van het gewone en alledaagse, leggen onderlinge verbanden en willen een stroom van associaties oproepen. Vrijdag 14 februari om 17.00 uur wordt de tentoonstelling geopend met twee korte performances.
Curatoren pietsjanke fokkema en Annemarie Nibbering willen met deze expositie een transformatie bewerkstelligen in de ruimte van de Vishal. De kunstenaars is gevraagd werk in te brengen dat een relatie kan aangaan met dat van anderen en met de tentoonstellingsruimte. Geen afgesloten eilanden, maar werken die open kunnen staan naar elkaar toe, verbanden kunnen leggen en nieuwe ervaringen creëren.
Dominante zuilen
De tentoonstellingsplek is veel meer dan alleen een fysieke ruimte waar werk staat of hangt. De plek heeft ook zijn eigen inbreng en karakter. De ruimte van de Vishal is zo specifiek, dat je die moeilijk kunt ontkennen of links laten liggen, menen de curatoren. De zuilen zijn dominant en om dat te relativeren worden ze betrokken bij de werken. Zo ook de bakstenen vloer, stenen worden gelift en verplaatst, afhankelijk van de interactie die het kunstwerk nodig heeft.
Publicatie
Een ander aspect dat voortvloeit uit het integreren en ingrijpen in de ruimte, is het maken van een publicatie. Het plan is dat iedere kunstenaar een eigen boekje maakt van hetzelfde formaat. Dit boekje wordt vervolmaakt tijdens de tentoonstelling, dan is er meer zicht op wat er gebeurt tussen de werken onderling. Aan het eind van de tentoonstelling worden alle boekjes gebundeld tot één geheel. Dit eindresultaat zal een weergave zijn van de beoogde interactie en het ingrijpen in de ruimte.
Interactie met publiek
De kunstenaars willen ook interactie met het publiek aangaan. De manier waarop de werken geplaatst worden ten opzichte van elkaar, stuurt de ervaring van de kijker. Ze hopen dat de openheid waarmee ze de tentoonstelling gezamenlijk zullen laten ontstaan ook zichtbaar en voelbaar is voor de bezoeker en dat deze zich ermee kan verbinden.
Deelnemende kunstenaars
Ton Zwerver maakt beelden van samengestelde (bestaande) voorwerpen, die hij in de ruimte gaat ophangen. Frank Halmans maakt ruimtelijk werk, meestal gebaseerd op de eigenschappen van een huis, die aan de muur en in de ruimte geplaatst worden. Hilke Walraven maakt eigenzinnige beelden en installaties met kleine voorwerpen erin. Dit werk laat gemakkelijk een samenspel met ander werk toe. Annemarie Nibbering maakt huiden van klei en kartonnen buisconstructies, die terloops geplaatst worden in de ruimte. Theo Schepens maakt mensfiguren van was of kunststof, die hij overal kan inzetten. pietsjanke fokkema maakt tekeningen en klein ruimtelijk werk, dat zich ook gemakkelijk laat voegen naar andere werken.

11240 Views - 13/02/2020 Last update
art
grote markt 20
de vishal, haarlem
023-5326856


Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event

Nearby hotels and apartments

de vishal, haarlem

Browse other venues in Haarlem
Discover now


Discover more events in Haarlem
Discover nowgrote markt 20
de vishal, haarlem
023-5326856Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event
  1. Haarlem
  2. Grote Markt
  3. ‘dichtbij’: interactieve en ingrijpende tentoonstelling in de Vishal
 
 
 
 
Your changes have been saved.